Pārtikas produktus iegādājies, uzglabā un gatavo droši

Pārtikas un veterinārais dienests atgādina - lai maltīte gan svētkos, gan ikdienā būtu droša, iegādājoties, uzglabājot un gatavojot pārtikas produktus, der atcerēties vienkāršas, taču svarīgas patiesības.

 

Pārtikas iegāde

 

  1. Iepērcies tikai legālās tirdzniecības vietās;
  2. „Ratiņtirgotājiem” un citām aizdomīgām tirdzniecības vietām ej ar līkumu;
  3. Nepērc nezināmas izcelsmes, apšaubāmas kvalitātes pārtikas produktus;
  4. Apskaties pārtikas produkta derīguma termiņu; pērc tik daudz, cik vari paspēt izlietot derīguma termiņa ietvaros;
  5. Izpēti produkta etiķeti. Ja Tev vai Taviem tuvajiem ir alerģija, pārliecinies, vai produkts nesatur alergēnus vai vielas, pret kurām ir nepanesamība;
  6. Pārbaudi, vai produkta iepakojums nav bojāts;
  7. Pārliecinies vai produkti, kas ātri bojājas (piena produkti, gaļa, zivis, olas), veikalā tiek uzglabāti atbilstošā temperatūrā un apstākļos;
  8. Nebaidies preci pasmaržot, lai pārliecinātos, vai tai nepiemīt neraksturīga smarža;
  9. Cerams, ka nebūs nepieciešams, bet saglabā pirkuma čeku, lai nepieciešamības gadījumā pierādītu pirkuma faktu;

 

Par novērotiem pārkāpumiem pārtikas tirdzniecības vietās informē PVD, zvanot uz uzticības tālruni – automātisko atbildētāju 67027402.

 

Pārtikas uzglabāšana

 

  1. Paskaties produkta marķējumā, kādā temperatūrā tas jāuzglabā, lai nesabojātos;
  2. Pārtikas produktus, kas jāuzglabā aukstumā no 0°C līdz +6°C, piemēram – gaļu un gaļas produktus, pienu un piena produktus, zivis un zvejas produktus, salātus ar krējumu, saldos ēdienus, konditorejas izstrādājumus ar krēmu, nekavējoties ieliec ledusskapī;
  3. Jēlos produktus no gatavajiem uzglabā atsevišķi;
  4. Ledusskapī svaigus dārzeņus vai, piemēram, sieru, neturi blakus jēlai gaļai vai zivīm;
  5. Produktus uzglabā slēgtos traukos vai rūpīgi nosegtus.

 

Ēdiena gatavošana

 

  1. Pirms sāc gatavot ēdienu, ar ziepēm nomazgā rokas; mazgā rokas arī pēc darbošanās ar jēlproduktiem, tualetes apmeklējuma un kontakta ar dzīvniekiem;
  2. Sasaldētos pārtikas produktus atkausē vai nu ledusskapī, vai tekošā aukstā ūdenī, vai mikroviļņu krāsnī;
  3. Produktus, kas vienreiz ir atkausēti, atkārtoti nesasaldē, jo tādējādi pasliktinās produktu organoleptiskās īpašības (garša, krāsa, konsistence u.c.) un uzturvērtība;
  4. Gatavos produktus un jēlproduktus apstrādā atsevišķi – nelieto vienus un tos pašus virtuves piederumus – dēlīšus, nažus, traukus vai arī tos rūpīgi nomazgā ar trauku mazgāšanas līdzekli pēc tam, kad tie izmantoti jēlproduktu apstrādei;
  5. Karsto ēdienu pasniedz uzreiz pēc pagatavošanas vai arī uzglabā to karstumā no +60°C līdz +65°C ne ilgāk kā divas stundas vai arī atdzesē pēc iespējas ātri un novieto aukstumā;
  6. Izvairies no ēdienu atkārtotas sildīšanas; ja to dari, tad ne biežāk kā divas reizes, jo tā ēdiens zaudē kvalitāti, turklāt tas vairs nebūs arī tik drošs. Ēdiens jāsilda vismaz +75°C temperatūrā;
  7. Mērces, kuru gatavošanā izmantots krējums un majonēze, salātiem labāk pievienot neilgi pirms ēdiena pasniegšanas; salātus – rasolus, siļķes kažokā, kulinārijas izstrādājumus neuzglabā pārlieku ilgi istabas temperatūrā - ja neapēd visu tajā pašā dienā, novieto aukstumā un apēd ne vēlāk kā nākamajā dienā;
  8. Kūkas, tortes ar krēmu neuzglabā ilgstoši istabas temperatūrā, jo krēmā var savairoties mikroorganismi, kas var kļūt par saindēšanās iemeslu.
  • Publicēts:
    21.12.2017